Bluffreklam lurar konsumenter

Nyligen har blufföretag börjat använda sig av falska, missledande hemsidor och olovliga bilder på kändisar för att på ett så enkelt och trovärdigt sätt kunna lura konsumenter på stora pengar. Polisen i Finland står hittills handfallen inför denna nya våg av bedrägerier.

För ungefär ett år sedan fick den finska journalisten Baba Lybeck (nyhetsankare i finsk TV samt nyhetsjournalist) reda på att en sajt som sålde skönhetsprodukter använde hennes och andra kända kvinnors ansikten olovligen i en kampanj för att locka nya kunder.

– Jag talade med en dam som hade beställt en del varor. Företaget hade sedan debiterat sex hundra euro från hennes kreditkort. Hon kunde inte tänka att det var någonting fel med annonsen eftersom den innehöll min bild säger Lybeck och menar vidare att hon själv aldrig skulle ställa upp i liknande reklamkampanjer.

Det hela har inte bara lett till att flera kunder blivit lurade utan även till att många av dem är uppriktigt förbannade på Baba Lybeck eftersom de inte förstått att företagen använder bilderna utan tillstånd.

– De frågar varför jag gör reklam för sådant skit.

På senare tid har det börjat florera en rad artiklar som ser ut att ligga på seriösa hemsidor såsom svenska YLEs hemsida med adressen svenska.yle.com och som utseendemässigt mycket väl överensstämmer med liknande seriösa nyhetssidors innehåll. Ett exempel är artiklarna för två typer av rynkkrämer som dels Baba Lybeck och dels den finska skådespelerskan Irina Björklund påstås nyttja. Varken Lybeck eller Björklund har något med artiklarna att göra och företaget som annonsen till slut går till visar sig vara en illa ansedd firma i Salt Lake City, Utah, USA. När finsk media försöker ta kontakt med företaget i fråga för att få deras syn på den falska marknadsföringen och hemsidorna, förnekar de all kännedom om artiklarna och hänvisar till de finstilta användarvillkoren som man finner längst ner på företagets hemsida gällande alla övriga frågor.

Polisen i Helsingfors berättar att de har svårt att komma tillrätta med den här typen av bedrägerier. Oftast är företagen som sålt produkterna till lurpriser utländska vilket gör att man måste ha internationell rättshjälp för att kunna gå vidare med utredningen samt att att det ska röra sig om riktigt stora summor för att de överhuvudtaget ska kunna prioritera det.

– Det ska röra sig om skador på tusentals euro för att vi ska göra en sådan ansökan, säger kommisarie Toni Uusikivi på Helsingforspolisen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s