Moderna larm har koll på hela hemmet

Dagens moderna larm är så mycket mer än bara de klassiska inbrottslarmen – med den moderna teknologin kan du från din mobiltelefon ha kolla på allt från rörelsesensorer, kameraövervakning och jordvärmepumpen till om barnen är hemma från skolan ordentligt eller om du behöver fylla på i kylskåpet.

–  Tekniken har utvecklats snabbt och i dag är det möjligt att få övervakningsbilder i HD-kvalitet till mobiltelefonen, säger Jan-Christian Malmsten, avdelningschef för teknik på säkerhets­företaget Verifi.

Dagens larm finns i en rad olika varianter med olika grader av säkerhet och endast fyra procent av larmen är kopplade direkt till nödcentralen som direkt genererar en polisutryckning ifall larmet går. Ofta handlar det om vilken grad av trygghet man är ute efter och vilka tjänster man känner att man är i behov av.

– Men det finns förstås olika grader av larmtjänster. Då man planerar skaffa larm ska man fundera hurudant larm man egentligen behöver. Ofta handlar det om en otrygghetskänsla och då ska man fråga sig vad den otryggheten är. Beroende på vad man vill med larmet kan man utforma den för ens egna behov, säger Anders Norrgård, VD på samma säkerhetsföretag.

Om man är intresserad kan larmet sköta så mycket mer än inbrottsbevakning. Norrgård och Malmsten berättar hut man till exempel kan använda sig av larmen för att hålla kolla på dementa:

– Ett skalskyddat hus, det vill säga ett hus som larmar om man går in ­eller ut, kunde hindra många dementa från att försvinna. Man kunde också tänka sig att ha ett larm som larmar så fort någon lämnar gården.

Till slut kommer här lite tips på vad man själv kan göra för att se till att man har ett så väl skyddat hem som möjligt:

  • Se till att ditt hem alltid har ordentliga dörrar och fönster (detta gäller samtliga fönster och dörrar, det hjälper föga med en extra säker framdörr om verandadörren är av sämre kvalitet).
  • Installera säkerhetslås i alla dörrar.
  • Byt lås i samband med flytt så att du inte riskerar att ha gamla nycklar på vift.
  • Skydda fönster på marknivå med galler eller laminering.
  • DNA-tagga värdefull egendom för att underlätta möjligheten att återfå den.
  • Ha aldrig namn eller telefonnummer fästa vid hemnycklarna.
  • Var noga med att stänga samtliga fönster.
  • Få en granne eller vän att tömma brevlådan om ni reser bort en längre tid, på så sätt är det svårare att veta att huset är lämnat obevakat.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s