Tömmer kontot – efter ett samtal

Den senaste tiden har en ny typ av bedragare börjat arbeta i Sverige med omnejd. Det hela börjar med ett telefonsamtal där personen på andra änden varnar för att du kan ha fått in ett farligt virus i din dator och att han kan erbjuda dig hjälp – men det visar sig snabbt att det är personen på den andra änden som är den som du bör akta dig för. Hundratals svenskar har redan drabbats och bedragarna har kommit över miljontals kronor. Polisen går nu ut med en varning till allmänheten att vara extra försiktig när det gäller datorfrågor som sköts via telefon.

Bedrägeriet går till på följande sätt – en engelsktalande person som påstår sig jobba på Microsoft ringer upp dig och förklarar på fackmannaspråk att du har klara problem med din dator. Han säger att din dator har drabbats av ett svårartat virus som han kan hjälpa dig att ta bort om du bara kan låta honom fjärrstyra din dator en liten kort stund. Väl inne i din dator installerar han ett spionprogram som gör att han kan ha tillgång till din dator en längre tid och som ger honom möjlighet att komma åt din internetbank och föra över pengar eller göra betalningar i ditt namn. Eftersom att överföringarna godkänns från din dator i ditt namn är det sedan på gränsen till omöjligt för dig att få tillbaka dina pengar från banken. Bara de senaste veckorna har hundratals svenskar drabbats av ekonomiska förluster på flera miljoner kronor och trenden tycks inte avta.

– Om man slår ihop uppgifterna från alla banker är det ett 20-tal ­personer i veckan som drabbas, säger Jan Olsson från polisens ­nationella ­bedrägericenter.

Gärningsmännen riktar in sig på äldre personer utan datorvana och kan på så sätt med sin högteknologiska jargong lätt lura offret att tro på vad de säger. Polisen går nu ut med rekommendationer om att det bästa sättet att skydda sig mot denna typ av bedrägerier är att helt enkelt lägga på luren. Om man ändå känner sig tveksam kan man alltid kontakta företaget i fråga och själv ta reda på om det är de som ligger bakom samtalet.

– Den här typen av företag ringer inte runt till sina kunder på det här sättet. ­Microsoft har hur många kunder som helst, det är helt omöjligt att de skulle kunna sitta och ringa runt till dem.

– Om någon ringer och ­utger sig för att vara från Microsoft, då är det en ­bedragare, så är det bara. Det är bara att lägga på ­luren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s