Föreläsaren: Vuxna måste lära av unga

Dagens unga generationen har växt upp i ett samhälle där internet alltid funnits och som i tidig ålder fått lära sig om de speciella, oskrivna eller skrivna, regler och förutsättningar som gäller online. De har mycket att lära ut till den äldre generationen anser Håkan Wetterö som är idrottslärare på Talavidskolan och föreläsare i frågor om mobbning och kränkande behandling.

-Ungdomarna är ju före oss där och har bättre koll på hur inlägg sprider sig, medan vuxna kanske tror att det bara sker i närområdet. Vi måste särskilt lära oss att läsa och värdera saker, ungdomarna är mer införstådda med hur stora de här sakerna kan bli, säger Håkan Wetterö.

Bakgrunden till det hela är fallet där en rektor på Junedalsskolan i Jönköping hängdes ut på internet efter att en besviken mamma till en mobbad elev på skolan lagt ut rektorns namn och bild på Facebook. Enligt mamman ska rektorn ha avfärdat hennes oro för mobbningen av sonen genom att skratta bort det hela, något som rektorn och ledningen på skolan delvis dementerat. Inlägget delades av många och fick större proportioner än mamman hade kunnat föreställa sig.

-Det kan ju bara säga pang, och så är det 10 000 som har delat något. Vi måste känna till kraften i sociala medier och veta att hela världen kan ha en åsikt om det du skriver. Fortsätter Håkan Wetterö och menar på att det inte är alltid som den vuxna generationen tänker på vilken räckvidd som en delad post på internet kan få – något som de yngre har bättre koll på.

Efter den senaste incidenten med rektorn på Junedalsskolan valde Wetterö att starta hashtaggen #tänkefterföredelning. Tanken med den är att man inte automatiskt ska dela artiklar eller dylikt som man tycker verkar värda att dela, utan att man med säkerhet kan veta om de stämmer eller inte. På så sätt kan många otrevliga situationer undvikas och i slutändan kan det bidra till ett lugnare nätklimat. Det handlar om att skapa en värdegrund där eftertanke och sunt förnuft går före mobbmentalitet och delning i affekt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s