Var säker på semestern

Semesterresor innebär ibland oro för människor. Först och främst är man rädd att något ska hända en då man befinner sig på en plats som känns mer otrygg än därhemma, dessutom kan man vara rädd för att något ska hända med hemmet när man är borta. Här ska jag försöka ge några handfasta tips för dig som känner dig otrygg inför resan.

Men först och främst vill jag fastslå att rädslan ofta är obefogad. Försök att slappna av och njuta. Det gör att du kan fatta rätt beslut och inte agera irrationellt bara för att du är stressad.

Säkerhet i hemmet

Innan du reser är det klokt att vara proaktiv tänka över hur du kan minska inbrottsrisken. Det här kan vara bra att göra:

Plocka undan stöldbegärliga saker: Ligger det dyra, stöldbegärliga saker framme och som syns från fönstren är det såklart lockande för den presumtiva tjuven. Försök få bort så mycket som möjligt, speciellt lösa saker som är lätt att få med vid ett snabbt inbrott.

Använd timer och sensorer: Att ha timer på belysningen och radion är smart. Då ser det ut och låter som någon är hemma. Du kan också installera sensorer som tänder utebelysningen när någon närmar sig bostaden. Det fungerar avskräckande.

Tala med grannarna: Att ha grannar som tittar till huset, kanske hämtar post och vattnar blommor, är en bra säkerhetsåtgärd. Då vet de också att du är borta och kan vara uppmärksamma på om det händer något ovanligt.

Säkerhet på resan

Håll koll på resmålet via UD.se: Beroende på resmål kan det vara klokt att ha koll på Utrikesdepartementets hemsida. Där kan du se vilka resor UD avråder från och även se information om det händer något i landet. Där hittar du dessutom fakta om ambassader och liknande om en krissituation skulle uppstå när du är utomlands.

Var uppmärksam mot ficktjuvar: Turister är ett tacksamt mål för ficktjuvar. Ha därför värdesaker nära kroppen och bär inte med dig mycket kontanter etc. Använd hotellets förvaringsboxar.

Skydda koden: Var uppmärksam när du ska ta ut pengar. Skydda din kod och gör uttaget i en säker omgivning. Om möjligt, var gärna tillsammans med någon om du använder en bankomat.

Uppdatera sparsamt: Det är kul att reta dem där hemma och ta kort på sina fötter på stranden och lägga upp på Facebook eller Twitter. Tänk bara på vilka som kan läsa det, speciellt med en publik Facebookprofil. Fler och fler tjuvar använder sig av social media för att hitta offer.

… men som sagt. Försök att slappna av. Du blir ett mindre intressant offer då.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s