Fem tecken på att du blivit ID-kapad

Antalet bedrägerier och kapningar av identiteter ökar ständigt och de som utför dessa brott blir samtidigt allt mer raffinerade i sina tillvägagångssätt. Att vi i allt större utsträckning använder oss av internet vid olika betalningar och köp har underlättat och gjort det lättare för bedragarna att komma åt våra uppgifter och när till och med den kända kriminologen Leif GW Persson drabbades så inser man att detta bara är början.

Men hur ska man då skydda sig och hur kan man se att någon har kapad ens identitet? Det finns några tecken som kan få dig att agera i tid.

  • Post börjar försvinna och saknas i ditt hem – exempelvis ID-handlingar och bankkort.
  • Det börjar öppnas telefonabonnemang i ditt namn som du inte känner igen
  • Olika fakturor på varor som du inte beställt dyker upp i din post
  • Det öppnas nya bankkonton i ditt namn
  • Du får brev från kreditupplysningsföretag som meddelar att du ansökt om krediter

Här har vi fem stycken tecken som bör få dig att reagera och dra öronen till dig. Alla är ganska självklara men man måste ändå försöka att snabbt agera och inte spilla någon tid i onödan. Ofta räcker det nämligen med några få dagar innan ett bedrägeri är genomfört och att exempelvis ditt bankkonto är tömt eller att någon plockat ut varor för hundratusentals kronor i ditt namn.

Agera direkt vid någon av ovanstående varningssignaler!

Hur minskar jag riskerna för att bli kapad

Det finns några knep som man kan använda sig av för att minimera riskerna att bli drabbad av en ID-kapning eller något annat bedrägeri. Det som genomsyrar tipsen är försiktighet och misstänksamhet – självklara saker som man alltid måste noggrann med, även i livet som sker på nätet.

Här följer några försiktighetsåtgärder som man kan använda sig av:

  • Sätt lås på brevlådan eller be grannarna hjälpa dig. Bor man i villa eller lägenhet och ska iväg på en längre resa så är det viktigt att posten inte hamnar i orätta händer. Man kan även be Posten lagra allt medan man är borta.
  • Släng inte personliga uppgifter i soporna eller i pappersinsamlingen. Tjuvar behöver ofta bara ett personnummer eller en adress för att kunna genomföra ett bedrägeri.
  • Skryt inte! Ska du iväg på en resa – undvik att skylta med det på sociala medier och annat. Detta kan vara svårt men är en absolut nödvändighet. Säg inte hur lång tid du ska vara bortrest eller vart du ska, här ger du i så fall bort väldigt lämplig information för skickliga bedragare.
  • Håll koll på kontoutdraget. Ser du suspekta transaktioner så agera direkt och kontakta din bank och polis för att få kortet spärrat.
  • Var rädd om kort och id-handlingar och om dessa försvinner så måste du direkt kontakta polis för att spärra bankkortet, passet eller körkortet.

Där har vi några tips som kan hjälpa dig med hur man sköter sin säkerhet på bästa sätt. Men om man ändå skulle råka ut för en ID-kapning eller ett bedrägeri så är det alltså väldigt viktigt att man agerar blixtsnabbt och kontaktar både polis och sin bank för att förhindra att det hela fortsätter.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s