Håll koll på barnens onlineidentitet

Internet är en fantastisk uppfinning som ger möjligheter att skapa kontakter, göra affärer och utföra dagliga sysslor utan att egentligen behöva lämna sitt hem. Internet har helt enkelt gjort världen mindre och i stort sätt även betydligt bättre. Vi säger här i stort sätt, för det finns även saker som blivit betydligt sämre i och med att vi börjat använda våra datorer i allt större utsträckning. Vi ser hur bedrägerier blir större och mer raffinerade, vi ser hur felaktiga saker sprids med ljusets hastighet och framförallt kan vi se hur lätt det är att bli kränkt eller mobbad av någon.

Om vi här tar ett exempel på en typisk kränkning. Vi har en 14-årig flicka som via sitt konto på Instagram lägger ut en semesterbild på sig själv där hon står iklädd en bikini på en strand i Thailand. En fin bild, en som verkligen visar hur bra familjens semester är och det märks också bland kommentarerna under hennes bild. Till en början.

För efter en stund så börjar nämligen det vi kallar för näthat att dyka upp. ”Din hora”, ”Vad fet du är”, ”Fy fan, hur kan du ha en sådan bikini med en sådan kropp ”?

Flickan som lagt upp sin bild från familjens semester i Thailand beslutar sig för att ta bort bilden utan att visa sina föräldrar vad som har hänt och tror därmed att allting är ur världen. Men är det verkligen det?

Nej, det är ju dessvärre inte det. Den här bilden börjar nämligen spridas på andra sociala forum och hamnar slutligen på en ljusskygg sida där den istället kommenteras av män med allt annat än ärliga uppsåt. En bild tagen av en 14-årig tjej för att visa upp sin familjs härliga semester har alltså i värsta fall hamnat i händerna på helt fel personer. Det här är ett extremt exempel som dock tyvärr visat sig vara ganska vanligt förekommande. En oskyldig bild – tagen från en semester, en fest eller i något annat sammanhang – kan dessvärre numera följa en ung flicka genom hela livet.

Det enda som kan göras ur en förälders perspektiv är att prata med sina barn, få dem att inse vilka faror som finns på internet, gärna genom exempel som ovan och be dem att tänka två gånger. Naturligtvis så kan man även införa skydd på sin dator som spärrar vissa sidor, men det är väldigt svårt att få en 14-årig tjej att undvara Facebook, Twitter och Instagram eftersom dessa sidor utgör en stor del av ungdomars sociala liv numera.

Alltså – prata, ventilera och diskutera med dina barn regelbundet. Få dem att förstå att en rolig bild i slutändan kan vara en bild som förföljer dem genom livet.

Vad är gromning?

Då man talar om gromning så menar man det fenomen där äldre män tar kontakt med yngre flickor, eller pojkar, och får dem att ge information om sig själva av sexuell karaktär. Det brukar ofta ske på någon chat och till en början vara väldigt oskyldigt utan att hamna om någonting sexuellt. Man pratar om skolan, föräldrarna, träning och bygger upp ett förtroende hos den yngre innan stöten sätts in. Man smörjer helt enkelt upp – därav namnet gromning – innan något olagligt sker. Där här är ett stort problem som är väldigt svårt att stoppa. Man kan inte övervaka allt som ett barn gör och vid sådana tillfällen som vid gromning så är det tyvärr ofta för sent innan man upptäcker vad som har hänt.

Även här gäller det att få sina barn att inse farorna, ifrågasätta och vara misstänksamma. Prata med barnen om varför en 57-årig man helt plötsligt fattar intresse, varför han kanske vill erbjuda skjuts till träningen eller varför denna man har en ponny stående som bara väntar på att få ridas. Extrema exempel, visst – men tyvärr inte ovanliga.

Vad gör jag om mitt barn blivit kränkt online?

Anmäl, anmäl och åter anmäl. Det är det bästa sättet. Naturligtvis ska man veta att det är skillnad på en kränkning och en kränkning. Om ditt barn blir kallad idiot efter ett inlägg på Facebook så kanske det inte räknas som en kränkning. Har ditt barn däremot fått höra, upprepade gånger, att hon är något mycket värre – ja, då kanske det finns skäl att anmäla.

Vid det första exemplet kan man prata med föräldrarna till det andra barnet och få dem att förstå hur deras barn betett sig. Alla föräldrar vill ju nämligen att sina barn ska bete sig bra och där är även internet inkluderat. Vid grövre saker som att någon sprider bilder, bombarderar med sms, hotar eller upprepade gånger kommer med kommentarer kring utseende på ett negativt sätt – där finns det skäl att kolla med polisen om vad som verkligen gäller.

Hur beter sig ditt barn på internet?

Det här går ju även åt andra hållet. Kanske är det ditt barn som utsätter andra för näthat och kränkningar? Då gäller det att snabbt agera och prata med barnet innan det är för sent och helt eskalerar. Barn och tonåringar har en förmåga att ryckas med utan att tänka på konsekvenser och tyvärr har internet ett högre tak än det verkliga livet. Ord som hora, bög och andra kränkande saker skrivs ner utan att det egentligen betyder något mer än att kraftfullt uttrycka sig och få fram sin mening.

I det verkliga livet kan alltså din son vara en väluppfostrad, blyg kille medan han på internet helt plötsligt förvandlas till en mobbare med en arsenal av fula ord att ta till och skriva ner. Du som förälder måste alltså gå igenom med ditt barn vad som gäller, att skrivna ord gör lika ont som de uttalade och att det alltid finns en människa som blir ledsen då de kommer fram. Även om denna människa nu sitter bakom en dator och inte är i samma rum.

Ett annat sätt är att, liksom i verkliga livet, faktiskt föregå med ett gott exempel. Det kanske inte är så lämpligt att du som förälder är ute i ett kommentatorsfält och kallar domaren för bög, hora eller något annat efter att ditt favoritlag i fotboll förlorat en match. Barn tar efter vårt beteende. Hur beter du dig själv?

Föräldrarna lyssnar inte – vart kan jag som barn vända mig?

Om man som barn upplever mobbing, gromning eller kränkningar på internet men känner att sina föräldrar inte lyssnar, finns det då någonstans att vända sig? Ja, ett bra tips kan vara att söka upp sin skolas kurator eller skolsköterska och prata med denne. Annars kan man alltid ringa till BRIS (Barnens Rätt I Samhället) där det alltid finns en utbildad person som är redo att både lyssna, hjälpa och agera.

Man ska inte behöva bli utsatt på internet. Det finns alltid hjälp att få, det är viktigt att komma ihåg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s