Så handlar du tryggt på nätet

Chansen är god att du gör fler och fler av dina in köp online. Chansen är också god att du i framtiden kommer handla mer på nätet. Trenden är tydlig: oavsett om det handlar om kläder, resor eller teknik så förflyttar vi våra köp i större och större utsträckning från fysiska butiker.

I och med att vi handlar online uppenbarar sig nya risker. Så fort du knappar in kortnumret och din CVV-kod delar du med dig av uppgifter som potentiellt kan missbrukas av oseriösa handlare. Du kan också råka ut för att butiker plötsligt försvinner, varor inte dyker upp eller du får fel saker. Och när du sedan ska reklamera leveransen kan det vara knepigare på nätet än ute i den fysiska världen.

Men för det mesta är det tryggt att handla online. Du ska bara veta vad du ska titta efter.

Gör bakgrundskoll på butiken

Håller du dig till stora, väletablerade företag är du oftast trygg. De vill ha nöjda kunder och sköter sina åtaganden. Det svåra är att avgöra om ett företag du inte känner till är tryggt eller inte. Men det finns saker du kan kolla på.

  1. Först och främst är det smart att Googla på företagsnamnet. Har de betett sig dåligt tidigare så kommer det ofta upp omdömen från missnöjda kunder i sökresultaten och då kan du vända dig till en annan försäljare.
  2. Titta sedan upp deras kontaktinformation. Se till att de har en fysisk adress, ett telefonnummer som fungerar och att du kan kolla upp vilka människor som är bakom företaget. Googla deras namn också.
  3. Se till att allt känns logiskt. När du betalar eller registrerar ett konto ska det kännas seriöst och du ska inte behöva fylla i onödig information. Du ska få kvitton på det du gör. Skulle något upplevas som lite skumt kan det vara klokt att dra i handbromsen.

Trygg E-handel

Du kan också titta efter loggan Trygg E-handel. Ser du den på sidan vet du att näthandlaren följer de etiska riktlinjer som satts upp av Svensk Digital Handel. För att få bära loggan om trygg handel online krävs det att vd:n på företaget ansöker och lever upp till de 12 punkterna som krävs. De blir sedan utsatta för stickprov för att bevisa att de sköter sig.

Vad ska man leva upp till?

För att få sigillet Trygg E-handel ska man exempelvis ha tydliga företagsuppgifter på webbsidan, vara tillgänglig och ge support, ta emot reklamationer och tydligt visa vad varorna eller tjänsterna kostar. Vidare ska leveranstiderna följas och kunden ska ha ångerrätt och få återbetalning om köpet hävs. Det ska finnas säkra betallösningar och företaget ska ha en stabil ekonomi.

Så tänk till innan du handlar online, och kolla efter Trygg E-handel. Gör du det kommer du kunna göra dina köp online.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s