Skydda dig på vägen hem sena kvällar

Överfallen som sker i Sverige är många, oftast är det kvinnor som drabbas. De flesta överfall sker på kvällen när det är mörkt då det är svårt för utomstående att vittna om händelsen och förövaren kan gå fri. En del väljer att gå med nycklar i handen eller att använda sig av olaglig pepparspray i väskan. Det finns några andra viktiga faktorer du kan tänka på om du måste gå hem ensam en kväll.

Undvik folktomma områden

Det bästa scenariot är om du har någon att ta följe med. Men finns inte det alternativet så ska du ta det säkra före det osäkra. Välj att gå där det finns mycket folk som kan både se och höra dig om du blir överfallen. Det är inget säkert kort att gå igenom en park själv då det oftast är folktomt, desto mörkare och med buskage som kan hindra andra från att se vad som händer. Ett annat tips att tänka på är om du har möjlighet att prata med någon i mobiltelefonen under hela vägen hem och med jämna mellanrum uppdatera den du pratar med om vart du befinner dig. Det kan samtidigt agera som en trygghet för dig att någon vet vart du är.

Tänk säkerhet

Om du ska gå ut på krogen kan du be någon att komma och hämta dig efteråt innan du går ut, kanske är det någon som gärna hämtar dig än att du ska gå hem själv i mörkret. Taxi kan bli dyrt beroende på hur långt du har att åka, men det kanske kan vara värt att ta en taxi hem om du är osäker. Om du är kvinna så plocka gärna med dig ett par lätta gympaskor i väskan och byt till dem innan du går hem, det är betydligt lättare och springa ifrån någon i ett par gympaskor än högklackat.

Laglig spray

Pepparspray är olagligt och kan ge böter, men det finns flera olika lagliga sprayer på marknaden. Sprayen är oftast till för att ge förövaren ögonirritation som varar i cirka 5-10 minuter vilket ger dig tillräckligt med tid för att springa ifrån. En del andra sprayer lämnar ifrån sig en stark röd färg som sitter i flera dagar, och tanken med den är att man lättare ska kunna identifiera förövaren. Det finns de som kombinerar både färg och en kraftig stank som ska ge kväljningar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s