Hur är skyddet för handel och identitet online?

Personligen brukar jag mest störa mig på säker e-handel. Man har gjort det där spontanköpet från telefonen och det sista steget är att man ska använda sin bankdosa för att verifiera sig. Dosan ligger hemma och det blev inget spontanköp.

Jag vet att det är för min säkerhet, men om man är lite naiv då? Kan man inte bara få handla?

 

För att få lite koll på vilka sätt bedragare använder mina personliga uppgifter och bankinformation tog jag och Googlade lite ovetenskapligt i ämnet. Riktiga skräckhistorier uppdagade sig. Efter det här ska jag aldrig klaga på säkerhetsrutiner kring e-handel och nätidentitet.

Så här jobbar banditerna

Personnummer räcker

De här bedragarna behövde inte mycket. Enbart med hjälp av ett personnummer kunde de låna 50 000 kronor i annat namn. Bara personnumret! Det är inte ens information man kan skydda. Det räcker alltså med en offentlig handling så kan det vara kört.

Check blir skuld

Det här är en finurlig teknik som innebär att du får en check utan teckning när du handlar något på webben. Du ska sedan skicka över en summa till en ”kurir” som ska slutföra köpet. Eftersom checken är värdelös får du en skuld till banken. Läs mer om tekniken.

Falska e-legitimationer

Det här är en ruskig historia. Tjuvarna har alltså skapat e-legitimationer i andras namn och lyckats ta lån på en halv miljon. De har alltså lyckats ta hela identiteten och utnyttjat den till max! Ska man överväga en bedrägerispärr för att försvåra detta?

Resebluffar

Jag köper alltid mina resor på nätet och kanske inte funderar så mycket på vem jag köper av. När jag ser att bedrägerierna är så här omfattande ska jag fundera en extra gång när jag åker på semester. Vem handlar jag av?

Konsert- och matchbiljetter

Det här är väl en klassiker kanske, att köpa värdelösa biljetter till olika evenemang. Det är uppenbart att det är satt i system, och det värsta är väl när man står där utanför Ullevi, ska se Springsteen och bara ha en papperslapp. USCH!

Det finns hur många skräckhistorier som helst. Jag har bara nämnt ett fåtal. Jag ska aldrig klaga på nätsäkerhet mer. Den kanske till och med är för liten?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s