Allt om mobilförsäkringar

Okej, allt kanske är att ta i, men jag ska försöka reda ut de viktigaste begreppen då det kommer till att försäkra mobilen – och låta dig ta ställning till om en försäkring är värd pengarna eller inte.

Till att börja med har du en garanti på minst ett år. Det är i sig ingen försäkring, men vissa bolag försöker få det att låta som att det är en del av ”deras erbjudande”. I själva verket följer de bara lagen. Men alla skador omfattas inte av en garanti. Skulle en knapp sluta fungera, mjukvaran strula eller en kontakt glappa får du en ny telefon, men har du tappat den i toaletten får du det inte.

Ofta är det du som får bedyra att du inte åsamkat skadan själv, och det är inte alltid enkelt.

När en försäkring är vettig

Vill du ha skydd utöver garantin ska du tänka efter vad du vill ska ingå innan du tecknar. Se till att försäkringen täcker så mycket som möjligt – både stöld och ”drulle” ska vara ett krav.

Har du en historia av att förstöra mobiler, kanske för att du vistas på platser som utsätter telefonen för risk, kan det vara klokt med en extra försäkring. Har du tappat tre telefoner i vatten är risken stor att det händer igen. Har du däremot förstört, säg, en mobil under hela din livstid kan det vara svårt att se att du går ekonomiskt plus i långa loppet med en försäkring.

Se också till att du tittar på hur lång löptid kontraktet har. Kommer du byta telefon om ett år vill du inte ha ett längre försäkringskontrakt naturligtvis.

Eventuell värdeminskning

En viktig punkt i kontraktet är hur försäkringen ställer sig till mobilens värdeminskning. Skulle det vara så att värdet minskar – och vi vet att mobiler blir gamla rätt snabbt idag – kanske du inte får ut så mycket när skadan är framme.

”Den telefon du köpte för 3 500 kronor är idag värd 1 000 och efter självrisk får du några hundralappar.” Det är ingen bra försäkring.

Slutsats

Slår man ut försäkringskostnaden över tid är det många som går back. Men å andra sidan, vet du att du är dålig på att hantera telefoner är du kanske en av dem som vinner på att försäkra dig.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s