Därför är jag proaktiv

Förr i tiden brukade jag blunda för alla måsten. Jag var duktig på att stöta bort det som skulle göras och helt enkelt låta bli att tänka på det. Jag var världsmästare på förnekelse, och det fungerade ganska bra.

Det gör ju det ett tag.

Hade jag en räkning betalades den först efter påminnelser eller inkasso; hade jag 40 universitetspoäng att ta under en termin var jag nöjd med hälften. Hade jag 1 000 kronor kvar för hela månaden kunde jag bränna allt på en blöt utekväll.

Allt som kunde skjutas upp sköts upp. Och lite till. Och som sagt, det fungerar ju ett tag.

Men när åren går och man inte kommer framåt i livet börjar det kännas tröstlöst. Vill jag käka nudlar med min halvfärdiga utbildning resten av mitt liv? Vill jag att det aldrig ska lyfta för mig? Vill jag skylla på andra omständigheter för den där krypande känslan att det finns saker jag borde ta tag i?

Där, en dag, mitt i det där grubblandet, bestämde jag mig. Jag skulle bli en sådan person jag alltid har föraktat. Jag skulle bli proaktiv. Jag skulle göra listor.

Mitt liv med listor

Jag gjorde ingen mjukstart. Jag gick in i mitt listskapande med full kraft.

För det första skulle min ekonomi och mitt boende komma i ordning. Jag skrev ner allt jag inte hade koll på. Hur mycket betalar jag i el varje månad? Hur ser mina telefonräkningar ut? Vad lägger jag på mat? På krogen? Allt skrevs ner och alla summor gicks igenom. Det fanns ställen där jag kunde dra ner och nu kunde jag lägga upp en sund budget för kommande månader.

Sedan var det dags för studierna. Det handlade om att gå till institutionen och verkligen se efter vilka poäng jag saknade och se vilka resttentor som skulle skrivas och vilka arbeten som skulle in för att komma ikapp.

Sen var det välmående. Hur mycket dricker jag och hur mycket festar jag? Egentligen?! Den balansen måste vara bättre och det blev en till lista med träningsschema.

Efter det här fortsattes det med listor, och att stryka punkter var en större tillfredställelse än jag hade kunnat tänka mig.

Idag kanske jag inte gör lika många listor, men det händer. Jag har dock koll på nästa månad; nästa år. Och jag är stolt att kalla mig proaktiv. Stolt att vara trist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s